Skip to main content
HírekLineáris csapágyaklineáris technika

Golyósorsó az orvostechnológia szolgálatában

Az orvostechnológiai eszközök esetében rendkívül fontos a precíz, sima mozgás és a kiemelkedő pontosság. A golyósorsók képesek ezen kritériumok teljesítésére magas fokú megbízhatóság és stabilitás mellett.

golyosorsok

Golyósorsók felépítése, működése

A hagyományos golyósorsó a forgó mozgás hosszirányú mozgássá történő átalakítására szolgál, illetve a hosszirányú mozgást is képes forgó mozgássá alakítani. Egy golyósorsóból, a golyókat magában foglaló golyósorsó-anyából, valamint a golyó-visszavezetésből áll.
A golyósorsókat a gyártási technológiájuk szerint három csoportba sorolhatjuk:

  • hengerelt
  • hántolt
  • köszörült

A gyártási technológia meghatározza az orsó pontosságát.
Az orsó pontossága alatt azt értjük, hogy egy tetszőleges 300 mm -es szakaszon hány mikron a maximális axiális hiba a menetemelkedésben.

Alkalmazási területek

  • Orvosi képalkotó berendezések: Az MRI és CT gépek, valamint az ultrahang berendezések esetében is elengedhetetlen a pontos és finom mozgás. A golyósorsók biztosítják, hogy a páciens pozicionálása és a detektáló fejek mozgása precízen történjen, ami növeli a diagnosztikai pontosságot.
  • Sebészeti robotok: A robotikus sebészeti eszközök, mint például a Da Vinci robot, gyakran használnak golyósorsókat a karok mozgatásához. Ez biztosítja, hogy a sebész pontos és kontrollált mozdulatokat végezzen, minimalizálva a beavatkozás mértékét és a páciens gyógyulási idejét.
  • Rehabilitációs eszközök: Egyes rehabilitációs gépekben, például a mozgásterápiás székekben, golyósorsókat alkalmaznak a biztonságos, folyamatos és csendes mozgások érdekében. Ezek lehetővé teszik a finom beállításokat és az egyénre szabott kezelési programokat.
  • Laboratóriumi automatizálás: A diagnosztikai laboratóriumokban a minták kezelése gyakran automatizált rendszereken keresztül történik. A golyósorsók szerepe itt is jelentős, mivel biztosítják a minták precíz elhelyezését és mozgatását, csökkentve a hibalehetőségeket és növelve az elemzések hatékonyságát.
robotika orvostechnologia golyosorso

A golyósorsók előnyei az orvostechnológiában

A golyósorsók használata számos előnyt biztosít az orvostechnikai eszközökben:

  • Pontosság és stabilitás: a golyósorsók rendkívüli pontosságot kínálnak, ami elengedhetetlen a kritikus orvosi feladatok során.
  • Hosszú élettartam: mivel csökkentett súrlódással működnek, a golyósorsók hosszabb élettartammal rendelkeznek, így kevesebb karbantartást igényelnek.
  • Kompakt kialakítás:  ideálisak olyan orvosi eszközökhöz, ahol a helymegtakarítás kritikus szempont.
  • Minimális tervezési és szerelési idő: csupán egy hajtásmodult kell beszerelni és beállítani.

A golyósorsók létfontosságú szerepet játszanak a modern orvostechnikai eszközökben, mivel lehetővé teszik a precíz és megbízható működést, csökkentik a karbantartási költségeket, és növelik a berendezések élettartamát. Ahogy az orvostechnika fejlődik, úgy növekszik a golyósorsók szerepe is, elősegítve a fejlettebb és hatékonyabb kezeléseket.

Kérdés esetén fordulj szakértő kollégáinkhoz bizalommal vagy látogass el tematikus webshopunkba, a lineartechnik.hu-ra!