Skip to main content
CsapágyakHírek

Elektromos eróziónak ellenálló csapágyak az NSK-től

Az NSK mostantól az elektromos erózió elleni technológiák szélesebb választékát kínálja az elektromos járművekben (EV) használt eAxle csapágyakhoz.

Az új opciók között szerepelnek a felülformázott csapágyak és a vezető kefék. Ezek az elektromos erózió elleni küzdelemre törekszenek, és ezáltal javítják a megbízhatóságot és növelik az elektromos járművek hatótávolságát.  Ezen fejlesztéseknek köszönhetően az NSK már megfelel az autóipari OEM-ek (Original Equipment Manufacturer) különböző igényeinek.

nsk eAxle csapágy elektromos járművekhez

NSK műanyag borítású csapágy

A világ aggasztó éghajlatváltozása miatt a társadalom és az ipar felgyorsítja a szén-dioxid-semlegesség felé vezető útját. Az elektromos járművek iránti növekvő kereslet azt jelenti, hogy valódi lehetőség nyílik a közlekedési ágazat fenntarthatóságának fokozására. Azonban e törekvés sikere nagyban függ az alapul szolgáló technológiáktól. Az EV-k hosszú élettartamának biztosításában például kulcsfontosságú a kritikus eAxle-alkatrészek, például a csapágyak elektromos eróziójának megakadályozása. Ez ellenben az elektromos motorok nagyobb teljesítménye és a magasabb meghajtófeszültségek miatt egyre nehezebbé válik.

SKF hibrid kerámia golyóscsapágy

Az elektromos szigetelés biztosítására az olyan technológiák, mint a szigetelő kerámia golyóscsapágyak (hibrid csapágyak) a leghatékonyabbak. De nem mindig jelentenek optimális megoldást az olyan nagy volumenű alkalmazásokhoz, mint az EV-k.
Jó alternatíva lehet a műanyag átformázott csapágyak alkalmazása, amelyek biztosítják az eAxleshez szükséges elektromos szigetelést, de alacsonyabb költséggel, mint a kerámia golyóscsapágyak.
Az NSK az alkalmazásnak és az egyedi igényeknek megfelelően konfigurálja az átformázott csapágyakat. Az anyagok és a gyártási folyamatok teljesen eltérőek lehetnek például egy eAxle és egy vasúti alkalmazás esetében.

Összefoglalva, a vállalat elektromos erózió elleni opciói mind szigetelő, mind vezető módszereket tartalmaznak, hogy megfeleljenek az alkalmazási és a volumenkritériumokat egyensúlyban tartó tervezési követelmények széles skálájának. Ezek a technológiák javítják a megbízhatóságot, és olyan intézkedéseket tartalmaznak, amelyek támogatják az eAxle egység teljes méretének csökkentését. Emellett hozzájárulnak az alacsonyabb villamosenergia-fogyasztáshoz és a jármű nagyobb hatótávolságához egyetlen feltöltéssel.

Forrás: electricmotorengineering.com