Skip to main content
CsapágyakHírekKenőanyagok

Három csapágykenési mítosz

A megfelelő csapágykenés alapvető fontosságú a gépek és berendezések megbízható működéséhez. Ennek hiánya súlyos károkat okozhat, amely jelentős javítási költségekkel, és akár több hetes termeléskieséssel is járhat.

A csapágyak megfelelő kenéséhez fontos, hogy megfelelő információkkal rendelkezz. Az alábbi cikkben néhány csapágykenési mítoszt szeretnénk eloszlatni, amelyek félrevezetők lehetnek.

1. Mítosz: Minden kenőanyag ugyanolyan

Ez a legkevésbé sem igaz.
Sok különböző típusú csapágykenőanyag létezik. Ezen opciók mindegyike különböző előnyökkel jár, amelyek bizonyos alkalmazásokban és környezetekben nagymértékben befolyásolhatják a sikert.

Csapágykenőanyagok típusai:

  • Kenőzsírok
  • Olaj kenőanyagok
  • Szilárd kenőanyagok
  • Grafitos zsírok
  • Speciális bevonatolás

Egy másik ok, amiért nem szabad minden kenőanyagot egyformának tekinteni, az az, hogy egyes kenőanyagok nem keverednek jól másokkal. Ez a csapágyak nagyobb kopását és elhasználódását eredményezheti. Vannak azonban olyan kenőanyagok, amelyek jól illeszkednek egymáshoz, például az olajos és a szilárd kenőanyagok.

2. Mítosz: Elég évente egyszer újrakenni a csapágyat

Ez nagyban függ a csapágy típusától, az alkalmazási környezettől, szennyezettség fokától.. stb
Azonban jó esély van rá, hogy évente többször kell újrakenni a csapágyakat. Erős igénybevételnek kitett csapágyakat akár hetente is érdemes lehet újrakenni.

3. Mítosz: Bárhol tárolhatod a kenőanyagokat

Nem egészen. A kenőanyagok könnyen szennyeződhetnek, így minden szennyeződést, port vagy más hasonló anyagot tartalmazó tárolóhely tönkre teheti azt. Érdemes a kenőanyagot száraz, hűvös és tiszta helyen tárolni, ahol a tartályok forgathatók, és az „FIFO” elv alapon használhatók. Tehát az először vásároltat használjuk el elsőként, amennyiben az lehetséges.

Használj megfelelő kenést a csapágyakhoz!

Az optimális mennyiségű és minőségű kenőanyag segítségével a csapágyak hosszú ideig zökkenőmentesen futhatnak. Sőt ma már a legtöbb helyen automatizálják ezt a folyamatot így a karbantartási feladatok és költségek is minimalizálódnak!

Szakértő kollégáink a rendelkezésedre állnak a megfelelő kenőanyag kiválasztásában!